2 827 Преглеждания

Една прогноза за 2012

Европа ще потъне в двойна рецесия, която ще бъде по-лека в ядрото на ЕС, Франция и Германия и по-дълбока в средиземноморските държави. С оглед на влошените  изгледи за растеж, дълговата криза, която започна в Гърция и се разпространи в Ирландия, Португалия, Италия и Испания ще продължи да упражнява натиск. Гърция ще фалира! Италия ще изпита сериозни фискални предизвикателства, Франция ще изгуби своя ААА рейтинг, а няма да е учудващо, ако Германия я последва. ЕЦБ даде ясен сигнал, че няма да се притече на помощ на закъсали правителства, ако те не въведат фискални правила и не провеждат реформи, възстановяващи конкурентноспособността на икономиките им. Наливането на допълнителна ликвидност не е много вероятно в краткосрочен план. Така, единственото оръжие за справяне с дълговата криза ще бъде девалвацията на реалните доходи, цената за което ще бъде рецесията и дефлацията. Европейският стабилизационен механизъм няма да успее да събере необходимия 1 трилион евро, а банковият сектор ще остане уязвим.

Допълнителен стрес може да бъде нагнетен чрез включването на частния сектор в преструктурирането на държавните дългове, най-вероятно в Португалия, което ще предизвика капиталови загуби. Де факто включването на частния сектор в преструктурирането на гръцкия дълг вече фалира белгийската Даксия и вероятно германската Комерцбанк. Има вероятност за контролирано преструктуриране на дългове, но неконтролиран фалит също е възможен, ако Италия и Испания загубят достъп до пазарите. Банкови паники и частично разпадане на еврозоната не трябва да се изключват като възможност, въпреки че за момента това остава като доста песимистичен сценарий.

Сподели

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/jvoynovc/public_html/wp-content/themes/ribbon/single.php on line 38
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *