476 Преглеждания

Защо пазарите и Фед се разминаха отново за инфлацията?

Много интересни процеси се наблюдават на международните пазари, основно в САЩ, разбира се, по отношение на политиката на централните банки за увеличаване на основните лихви. В момента сме свидетели на точно обратната ситуация спрямо тази, която наблюдавахме в началото на годината. Тогава Фед смяташе, че инфлацията е преходна и съответно се забави с вдигането на лихвите, докато пазарите бяха на противоположното мнение и коментаторите не спираха да критикуват централните банки за закъснялата реакция.

В момента се случва напълно противоположната ситуация – пазарите смятат, че инфлацията е преходна и че тя ще спадне много по-бързо в следващите месеци, докато Фед, основно Джеръм Пауъл, застъпва точно обратната теза, а именно, че увеличението на цените ще бъде доста по-голямо догодина, което съответно налага и вдигането на лихвите да продължи.

Това се вижда и в изнесените данни от решението вчера на Фед. Федералният резерв предвижда икономически растеж в САЩ от едва 0,5% през следващата година, което е рязко по-малко от септемврийската прогноза за 1,2% и съответства на рецесия. Безработицата се очаква да се покачи до 4,6% от 3,7% сега, което е по-високо от прогнозираното през септември. Подобна комбинация обикновено би довела до по-ниска инфлация. И все пак Федералният резерв всъщност повиши прогнозата си за инфлацията за края на следващата година до 3,1%. С изключение на храните и енергията, той увеличи прогнозата си за „основната“ инфлация до 3,5% от 3,1%.

Същевременно инвеститорите прогнозират точно обратното на това, което се дължи на неотдавнашната поредица от добри новини за инфлацията. Според Barclays пазарите на облигации и деривати сега прогнозират основна инфлация, използвайки индекса на потребителските цени, от 2,6% в края на 2023 г. Това се равнява на 2% до 2,3%, използвайки ценовия индекс на личните потребителски разходи, предпочитан от Фед. С други думи, инвеститорите смятат, че инфлацията ще се е върнала към целта на Фед от 2% след една година. Сериозният ръст на фондовия пазар предполага, че инвеститорите не смятат, че ще е необходима рецесия, за да се постигне това. С други думи, инвеститорите изглежда са стигнали до заключението, че инфлацията е била преходна през цялото време и меко приземяване или забавяне на растежа, но без рецесия не е просто възможно, но вероятно.

Причините за това разминаване са наистина интересни, но за това има причини. Първата е, че, според изказванията на Пауъл, той е фиксиран много повече върху ценовия натиск в сектора на услугите, които остават упорито високи, както и върху изключително доброто представяне на пазара на труда, което може да доведе до продължително покачване на цените, тъй като увеличените заплати и ненамаляващата заетост всъщност не води до необходимото намаляване на потреблението.

И на второ място, явно след критикуваните допускания на Фед в началото на годината, сега сякаш Пауъл се презастрахова и предпочита да вдигне лихвите, за да е сигурен, че се е преборил с инфлацията, отколкото да започне парично разхлабване и инфлацията да се завърне с пълна сила. Този вариант с превантивното увеличение на лихвите май е по-добър, стига да не доведе до сериозен иконимически спад, което не е изключено, ако повишението не спре навреме.

Сподели

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/jvoynovc/public_html/wp-content/themes/ribbon/single.php on line 38
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *