3 089 Преглеждания

Избори, демокрация и медии

Ако някой смята, че в момента огромната част от българските медии са силно зависими от управляващите и де факто работят за изграждане на техния имидж, нека да изчака момента, когато ГЕРБ вземе цялата власт в страната. Тогава просто няма да има българска институция, която да изразява различна гледна точка от тази на управляващите. Всъщност медиите ще се превърнат от източници на информация в обикновени винтчета от пропагандната машина на управляващите.

И тогава спокойно може да се тръгне към връщане на чл. 1 от старата конституция, който да гласи, че единствената партия в страната е ГЕРБ, а останалите да бъдат обявени извън закона като анти-държавни образования. Това не е чак толкова далеч от идеите на управляващите, имайки предвид изказването на външния министър, че всички, които не подкрепят правителството са боклуци.

Най-голямата ирония в момента е, че БСП се явява изразител на тези демократични ценности, които всъщност би следвало да са част от принципите на десницата в България. Но проблемът е, че ГЕРБ е много далече от подобни принципи, а и няма как войнстващата милиционерщина да се явява носител на демократични ценности в едно прогресивно пролетаризиращо се общество.

От тази гледна точка изходът от балотажа следваща седмица ще постави вододела между начина, по който България ще се развива оттук насетне като на карта е поставено не просто европейската посока на развитие, а оцеляването на самата демокрация.

Сподели

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/jvoynovc/public_html/wp-content/themes/ribbon/single.php on line 38
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *