2 815 Преглеждания

Изненадващи данни за спада на БВП от 8.5% за второто тримесечие

Има някаква много сериозна неконсистентност в данните за БВП, които НСИ публикува преди дни. От таблицата ясно се вижда, че основната причина за огромния спад на годишна база от 8.5% се дължи единствено на срива на инвестициите, с 14.1%, докато крайното потребление де факто се увеличава. Това е много странна констатация предвид това, че сe oтчитaт нeгaтивни peĸopди нa нaшия пaзap, съгласно Eвpocтaт. Зa тpeти пopeдeн мeceц тъpгoвиятa нa дpeбнo y нac e c нaй-дълбoĸ гoдишeн cпaд cpeд eвpoпeйcĸитe иĸoнoмиĸи – 17.5%, ĸaтo дaннитe зa юли пoĸaзвaт, чe тoвa пoтъвaнe e двa пъти пo-гoлямo oт втopaтa дъpжaвa в ĸлacaциятa – Maлтa, ĸoятo oтбeлязa cпaд oт 8.1%. Cлeд нeя ca Люĸceмбypг, Xъpвaтия и Cлoвeния, cъoтвeтнo cъc 6.1, 5 и 4.7%.

При това положение е направо изненадващо как така потреблението се увеличава, като основна причина за това е колективното потребление, което расте с 3.8%. Индивидуалното потребление, което представлява 69% от целия БВП спада само с 0.2%. Направо невероятно!

От друга страна спадът на брутното капиталообразуване, както се вижда, се дължи не на инвестициите в основен капитал, които намаляват само минимално, с 1.5%, а явно на драстичният спад на запасите. Точно за запасите обаче НСИ не публикува данни за неговото изменение на база средногодишни цени от 2015, както на останалите показатели. Имайки предвид, че делът на запасите в БВП е -0.4%, то техният срив трябва да е наистина колосален, за да оправдае спад от 14.1% на инвестициите, от които запасите са част. 

Сривът на запасите донакъде се оправдава с намаления внос, но имайки предвид и драстичният спад на износа, с почти същия процент, този аргумент не е много силен. 

Ако се погледне обобщено, нетният износ е положителна величина, което означава че влияе положително на растежа на БВП. Потреблението е също положително, а то де факто представлява почти 80% от БВП. И единствената причина за отчетения голям срив на икономиката са инвестициите и то най-вече запасите, при техния незначителен дял в БВП.

Много интересни данни! Имайки предвид, че за първото тримесечие ръстът на БВП на база сезонно изгладени данни се отклонява почти два пъти от измерването му по съпоставими цени от 2015 г. (2.4% срещу 1.2%), като има също положително отклонение и за второто тримесечие между двата подхода, макар и минимално, ще следим оттук нататък как ще се развият показателите. При всички случаи числата са необичайни и повдигат повече въпроси, отколкото дават отговори!

Източник: НСИ

Сподели

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/jvoynovc/public_html/wp-content/themes/ribbon/single.php on line 38
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *