1 535 Преглеждания

Изненадващо МФ увеличи бюджетния дефицит за 2021 г.

След допълнителни уточнения за това какъв дефицит е посочен в Конвергентната програма, която правителството изпрати в Европейската комисия в края на април, а именно дали става въпрос за бюджетен дефицит на касова или на начислена основа, долният текст е коригиран на 10.05 в 17.50 ч.

Според последната макрорамка, която е публична и на чиято база се отчита изпълнението на Консолидираната фискална програма (КФП), бюджтният дефицит на начислена основа е разчетен на 5% от прогнозирания БВП за 2021 г. в размер на 124.5 млрд. лв. Това означава, че прогнозираният дефицит на начислена основа се очаква да възлезе на 6.2 млрд. лв. За сравнение, прогнозираният дефицит на касова основа 4.9 млрд. лв. за 2021 г. или 3.9% от БВП. Актуализирана макрорамка, която МФ трябваше да публикува през м. април, все още няма.

Въпреки това, в Конвергентната програма (КП), която правителство е длъжно да изпрати на Европейската комисия до края на април и която беше публикувана на сайта на Комисията, но не и на сайта на МФ, очакваният бюджетен дефицит за 2021 г. е актуализиран на 5.6%. Това е с 0.6% над прогнозата, известна към момента. В номинално изражение това представлява допълнителен дефицит в размер на 747 млн.лв. при запазен очакван размер на БВП. Според данните от КП, очакванията за номиналния размер на БВП не са променени, което означава, че по-големият бюджетен дефицит се дължи изцяло на влошеното изпълнение на бюджета спрямо заложените параметри, въпреки че месечното изпълнение на КФН продължава да се отчита спрямо макрорамката от декември и не отразява последните данни, залегнали в КП на България.

Явно е, че към настоящия момент правителството не предоставя цялата налична информация, като умишлено поддържа публично едни по-добри данни за изпълнението на бюджета, отколкото те са в действителност. Последните съкращения на бюджетите на първичните разпоредители с бюджетни средства, в това число на БТА, БНР и БНТ, както и предприетите спешни мерки за попълване на фискалния резерв (включително предоставянето на 10 годишен гратисен период за плащане на концесионните такси на оператора на летище София с цел незабавното плащане на първоначалната концесионна вноска от 660 млн. лв.) ясно говори за сериозно влошеното състояние на бюджета и неговото бъдещо негативно развитие. От тази гледна точка успокоителните анализи на финансовия министър и на някои икономически анализатори са просто неуместни и прикриват нежеланието на правителството за актуализация на бюджета, чието негативно развитие тепърва ще се установява от служебното правителство, но без възможност за неговата актуализация, предвид липсата на работещо народно събрание.

Редно е в настоящата ситуация Министърът на финансите да предостави актуална информация пред парламента и да предприеме действия за актуализация на бюджета, ако това се налага, преди неговото разпускане. Противното би било пълна безотговорност от едно отиващо си правителство. Задължително е също така Министерството на финансите да публикува актуалиpираната макрорамка, както това се прави винаги през месец април, с актуалните прогнозни параметри за българската икономика и очакваното изпълнение на бюджета.

Източник: Конвергентна програма 2021-2023

Сподели

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/jvoynovc/public_html/wp-content/themes/ribbon/single.php on line 38
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *