1 937 Преглеждания

Икономическо забавяне и в България през 2020 г.

През 2019 година икономиката на България наистина се представи над очакванията. Факторите са много, като на първо място определено е значително по-доброто от прогнозираното вътрешно търсене, което за една малка отворена икономика като българската би трябвало да създава притеснения, които обаче не се реализираха.

Вторият основен фактор е свързан с по-доброто представяне на платежния баланс, както на износа, така и на вноса, което иронично е свързано именно с влошеното представяне на глобалната икономика. Това влошено предтавяне, както и очакванията за серизно забавяне (прогнозите на всички световни финансови институции няколко пъти бяха понижени) изиграха всъщност положителна роля върху ръста на българския БВП, тъй като имаха потискащо влияние върху цените на суровините, особено на енергийните, които пък са основен вносен продукт на България. Така, посочените фактори подобриха значително търговското салдо на страната, със значителните 3.5 млрд. лв., което от своя страна подобри сериозно представянето на икономиката на България през 2019 г.

Очакваният ръст за миналата година от 3.7% не кореспондира с глобалните процеси, които се развиваха и явно тяхното влияние ще се усети по-сериозно през настоящата година. Негативната посока на тяхното развитие ще бъде допълнително подсилена от проблемите, които възникнаха след началото на пандемията, причинена от коронавируса в Китай, която явно все още е далеч от успокояване. Ако промишленото производство е някакъв водещ индикатор за предстоящо цялостно икономическо забавяне, то основните търговски партньори на България вече са в предрецесионно състояние и негативните процеси в техните икономики явно ще продължат да се задълбочават.

От тази гледна точка е разбираема понижената прогноза на Европейската комисия, както за ЕК, така и за България, очакванията за която са за растеж от 2.9% през 2020 г. Глобалните проблеми ясно показват посоката, в която ще се развива световната икономика и може би е дошло време за наистина смели реформи, които да позволят преструктуриране на българската икономика с цел посрещане на предизвикателствата на Индустрия 4.0, които са съсредоточени в две основни сфери: високо образование (и то в дигитални умения) и развитие на споделената икономика!

Фиг.1 Зимна икономическа прогноза на ЕК 2020

Сподели

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/jvoynovc/public_html/wp-content/themes/ribbon/single.php on line 38
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *