2 762 Преглеждания

Корупция с реформаторски устрем под патронажа на премиера

Дебатът за бартера на ваксини между България и Турция набира отново сила във връзка с обвиненията на прокуратурата, както и във връзка с обвиненията за политическа поръчка. Затова нека видим и анализираме само и единствено наличните факти, за да си съставим реалистична представа за ситуацията!

  1. Разследването на поръчката е от миналата година. Това, че чак сега се стига до обвинения е в следствие на факта, че Борисов беше разтворил политически чадър над реформатора Москов и се намесваше директно в разследването, забранявайки повдигането на обвинение срещу него. Тази намеса е многократна. Друг е въпросът защо Цацаров се е поддавал – може би, защото Борисов сам си го избра. Но политическата намеса не е в посоката, която защитниците на Москов сочат в момента – от страна на прокуратурата над настоящите управляващи в оставка, а точно обратното – от страна на Борисов над прокуратурата. Ако някой си направи труда да провери движението на разследването и делото срещу Москов между институциите и причините за това движение, може да стигне до смислено заключение.
  2. Относно финансовата страна: много е интересен аргументът как срещу ваксини внос от Турция за 1.5 млн. долара стоят български ваксини за някакви си 400 000 лв. производствени разходи. Как става изобщо така, че от едната страна се поставя стока по пазарна стойност, а от другата – стока на производствена цена. Това наистина е световна иновация, което издава най-малкото, че турската страна е направила невероятен гаф и е допуснала собственото си грандиозно ощетяване.

Разбира се, това изобщо не е вярно и достатъчно много хора и експерти посочиха причината за това разминаване. А именно, че пазарната цена на дребно на БЦЖ ваксините в Турция е 8 долара, което означава, че цената на българските ваксини за Турция е 40 000 000 долара. Още веднъж с букви, ако някой има проблем с големите числа: четиридесет милиона долара. Нека да бъде наполовина, приемайки че става въпрос за продажба на едро. Сумата отново е внушителна: двадесет милиона долара. Разликата в случая е от порядъка на 18.5 милиона долара. И големият въпрос, който възниква е къде са отишли тези пари? Изборът относно хората, които са ги прибрали се свежда до две имена. Има ли нужда от жокер?

  1. За разлика от сигурната печалба на турската страна и българските „комисионери“, печалбата за България отсъства, защото внесените от Турция ваксини са забранени да бъдат използвани в страната. Т.е. каквато и да е тяхната цена, реално платените средства са напълно загубени за държавата, защото е внесен некачествен продукт.

Нека резюмираме: България внася неизползваеми ваксини за 1.5 милиона долара, за които плаща реално ДДС, които не могат да бъдат използвани и ще отидат най-вероятно на боклука. Същевременно изнася ваксини с пазарна цена от минимум 20 милиона долара, като единствената цел на операцията е огромната „комисиона“, която замесените лица ще получат. Същевременно политическата власт се намесва в разследването на прокуратурата, опъвайки чадър над Москов, което обаче не предизвиква такъв обществен резонанс, както внасянето на обвинителния акт след изборите, което се интерпретира като политически натиск в следизборния период.

  1. И накрая, не маловажно е да се разбере, че двата търга за ваксини преди прословутия бартер с Турция от страна на МЗ умишлено са проваление с цел да се стигне до него. Нещо повече, Москов отказва дарение на ваксини от страна на международна фармацевтична компания именно с цел да оправдае неизгодния договор с Турция.

След всичко това, ако някой продължава да твърди, че Москов и МЗ са невинни жертви на прокуратурата, подобни твърдения няма да могат да бъдат класифицирани по никакъв друг начин, освен като умишлена и злонамерена манипулация на общественото мнение с цел лична изгода – независимо дали става въпрос за платени опорни точки или просто безпросветно отхвърляне на очеизваждащите факти.

Забележка: дори и да има разминаване в точността на числата, поради неточното им посочване в различни източници, то важен е техният порядък и фактът, че става въпрос за вопиюща корупционна сделка с участието на висшата държавна власт и под патронажа на самия министър-председател!

 

Сподели

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/jvoynovc/public_html/wp-content/themes/ribbon/single.php on line 38
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *