3 985 Преглеждания

Непреходните ценности на десницата

Като нравствено същество човекът може да решава и да действа разумно и отговорно. Задача на политиката е да осигури на човека необходимото пространство за неговата свобода. Осъществяването на свободата на отделния човек не е етически възможно без поемането на отговорност към себе си и към общността.

Отговорността за свободата не е функция на държавата, а на отделния човек, който трябва да носи отговорност за себе си и за общността. Държавата единствено следва да гарантира тази свобода чрез законовия ред. Правовият ред е необходим, за да пази личното достойнство на човека. И именно във връзка със запазване на човешкото достойнство задача на политиката е да се противопоставя на бедността, да отстранява недопустимите зависимости и да осигурява материални условия за свободата. Личната собственост разширява свободното пространство на отделния човек сам да изгражда живота си.

Човек получава свободата си, когато на базата на своята материална собственост, проявявайки инициатива за развитие, той сам гради живота си, като проявява отговорност за гарантиране на свободата на останалите индивиди в обществото чрез зачитане на тяхното лично достойнство. Там, където се получават нарушения на тези принципи, се появява държавата, за да предостави закрила срещу бедността и да гарантира правовия ред. Тази закрила е необходима, за да се запази достойнството на човека и неговото самоуважение, защото само тогава той може да прояви отговорност към останалите в обществото.

Защитата на неговото достойнство на първо място е следствие от солидарността на обществото към отделния човек, а на второ място това предполага и солидарно отношение на индивида към обществото. От друга страна личната отговорност е в основата на принципа на субсидиарност. В крайна сметка само едно свободно, солидарно и справедливо общество и една държава, която в действията си се ръководи от тези основни ценности, съответстват на достойнството на човека.

Сподели

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/jvoynovc/public_html/wp-content/themes/ribbon/single.php on line 38
Loading Facebook Comments ...

Comments

  1. Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *