690 Преглеждания

Опитите за изкуствено поддържане курса на рублата са съмнителни

Путин се опита да повиши изкуствено курса на рублата, след като я направи неизползваема за инвеститорите и спестителите с повишаване на лихвите, капиталов контрол и ограничения за покупка и продажба. Тези опити действително подпомогнаха рублата и обменният курс вече не следва финдаменталните промени в бизнес средата и се отдели от руската икономика, която се очаква да се свие с 5,7% тази година поради наложените санкции.

В опитите на Путин има логика, тъй като, както множество изследвания показват, цените на търгуваните стоки не се променят с промяната на валутния курс и чуждестранните купувачи плащат повече, когато обменният курс се увеличи. Според изследване на МВФ обаче, борсово търгуваните стоки се движат в синхрон с флуктуацията на долара, дори в случаите, когато нито една от страните не използва долара в двустранния им стокообмен.

Ето защо плащането за полезните изкопаеми, които Русия изнася в рубли е безсмислено, защото въпреки че газът е донякъде сегментиран пазар, Русия не е голям износител на диференцирани стоки с твърди цени (sticky prices). Вместо това тя е огромен износител на стоки, чиито цени се колебаят в реално време и се движат, за да компенсират промените в долара.

Така че надали този експеримент ще повлияе положително в дългосрочен план на курса на рублата. Очаквано е с нормализирането на средата и отпадане на наложените мерки рублата да последва дългосрочния тренд на руската икономика, която ще отслабва все повече, освен ако няма някаква драстична промяна във водената политика.

Сподели

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/jvoynovc/public_html/wp-content/themes/ribbon/single.php on line 38
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *