2 689 Преглеждания

Отпада ли възможността за Brexit без сделка и какво следва?

С напредване на процеса на излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз все по-голям интерес придобиват въпросите, свързани с различните сценарии, по които този процес би могъл да приключи, особено след последното развитие във връзка с отхвърлената сделка на Тереза Мей от пармалента на 15 януари и същевременно спечеления от нея вот на недоверие на следващия ден.

Възможни сценарии за Brexit:

Доскоро напускането на ЕС от Обединеното кралство се очакваше да се развие в съответствие със следните сценарии:

 1. Всеобхватно споразумение за свободна търговия (ВССТ) от рода на  CETA, което ЕС подписа с Канада
 2. Задълбочено и всеобхватно споразумение за свободна търговия(ЗВССТ), което беше подписано с периферните на ЕС държави Украйна, Молдова и Грузия.
 3. Разбира се, винаги е налична възможността двете страни да не постигнат споразумение в определения срок, който изтича в края на 2020 г. и отношенията между тях да се базират единствено на разпоредбите на Световната търговска организация, което се счита за твърд Брекзит, с най-неприятни последици.

След последния вариант на договореното споразумение за оттегляне на Обединеното кралство от ЕС и неговото отхвърляне от британския парламент на 15 януари с огромно мнозинство от 432 народни представители и разлика от 230 гласа – безпрецедентна загуба на правителството в цялата история на държавата,  възможните варианти за развитие на ситуацията са няколко:

 1. Удължаване срока на действие на член 50. След отхвърлянена споразумението за оттеглянеот страна на британския парламент, за да не се стигне до Brexit без споразумение, единствената възможност за реакция на британския премиер е да поиска удължаване на срока за влизане в сила на член 50. Това ще даде възможност на Тереза Мей да спечели допълнително време за сключване на сделка. Няма гаранция обаче, че ще бъде постигнато съгласие за удължаване на срока. Ако бъде постигнато, допълнителният срок не може да бъде твърде дълъг, въпреки че удължаването на този срок може да се разглежда като предварително условие за следващите възможни сценарии, които да доведат до политическо решение. След удължаване срока на член 50 са възможни четири основни сценария:
 2.  Предоговаряне на споразумението. Това обаче не е много вероятно, като се има предвид, че Обединеното кралство не е в състояние да наложи промени в своя полза и е много малко вероятно ЕС да се съгласи за повече отстъпки.
 3.  Обръщане на процеса. Това означава правителството на Мей едностранно да оттегли искането за напускане на ЕС. Този вариант е изключително слабо вероятен предивд неговата огромна политическа цена.
 4. Нови избори. Този сценарий може да бъде осъществен единствено, ако Тереза Мей ги предизвика сама, имайки предвид, че тя спечели вота за недоверие към правителството на следващия ден след отхвърляне на нейната сделка от парламента. Инициатор на вота беше Лейбъристката партия и правителството спечели с минимална разлика от 19 гласа, достатъчна, за да остане на власт.
 5. Нов референдум. Досега Тереза Мей отказва всякаква възможност за развитие в тази посока, но като се има предвид нейната много нестабилна политическа позиция и отправеното предизвикателство в рамките на Консервативната партия към нейното лидерство, такова развитие не може да бъде отхвърлено.Същевременно лидерът на опозицията Джереми Корбин, който първоначално твърдо отхвърляше възможността за втори вот, вече промени мнението си и неколкократно се изказа за такава възможност. За подобно развитие има и много сериозен обществен натиск и този сценарий става все вероятен със всеки изминат ден. Особено ако парламентът гласува законодателно решение, което да забрани възможността Обединеното кралство да напусне ЕС без сделка.

Причината за съпротивата срещу последната версия на споразумението за оттегляне

Каква е основната причина за съпротивата срещу последната версия на споразумението за оттегляне?

Основният въпрос, който трябва да бъде разрешен със споразумението между ЕС и Обединеното кралство, е границата между Република Ирландия и Северна Ирландия. Със споразумението от Разпети петък на 1998 г. бе решено границата между двете части на ирландския остров да бъде премахната, като това окончателно се случва през 2005 г. При Brexit обаче границата следва да бъде възстановена,тъй като Република Ирландия остава в ЕС, докато Северна Ирландия, като част от Обединеното кралство ще се счита за територия извън Съюза. За да разреши този проблем, който ще създаде не само икономически, но и политически сътресения, споразумението за оттегляне между ЕС и Обединеното кралство предвижда, че:

 1. Северна Ирландия остава трайно в единния пазар.
 2. Останалата част на Обединеното кралство, а именно Англия, Шотландия и Уелс, остава в единния пазар до края на преходния период, който изтича на 31 декември 2020 г.
 3. В случай, че Англия, Шотландия и Уелс решат да удължат преходния период, британското правителство трябва да подаде заявление за такова удължаване шест месеца преди изтичането на този период. Решението трябва да бъде взето от двустранна комисия между ЕС и ОК. В случай, че такова споразумение не бъде постигнато, Великобритания ще напусне единния пазар на 31.12.2020.
 4. След като напусне единния пазар, Великобритания трябва да остане в митническия съюз и да продължи да прилага общата митническа политика на ЕС.

Очевидно е, че в споразумението за оттегляне има много клаузи, които представляват сериозно предизвикателство пред участниците на политическата сцена в Обединеното кралство:

 1. На първо място това са твърдите поддръжници на Brexit, които не могат да приемат, че ОК ще бъде задължено да прилага законодателството на ЕС по време на преходния период. Нещо повече, за тях е напълно неприемливо Великобритания да остане в митническия съюз и след преходния период.
 2. От друга страна, привържениците за оставане на ОК в ЕС не са съгласни със сделката, настоявайки, че тя не съответства на вота на хората, гласували на референдума и в този случай те заявяват готовност да предизвикат обръщане на процеса.
 3. Следват коалиционните партньори на Консервативната партия от Северна Ирландия – Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия, според които разделянето на Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство представлява национално предателство.
 4. В същото време шотландските политици, които искат Шотландия да остане в ЕС, сa недоволни от факта, че Северна Ирландия ще бъде в по-привилегировано положение от Шотландия по отношение на търговските си отношения със Съюза.

При тези обстоятелства е ясно защо политическата ситуация в Обединеното кралство значително се влоши през последните дни и най-разумният сценарий е удължаване срока на член 50.

По време на подготовката на тази статия главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние предложи друг вариант за отблокиране на ситуацията, а именно удължаване на преходния период до декември 2022 г, с което по-скоро заяви, че държавите-членки на ЕС не са готови да предоговарят постигнатото споразумение и че варианти за компромис могат да се търсят в удължаване на преходния период. Това обаче по никакъв начин не решава поставените по-горе проблеми, а напротив, задълбочава ги, защото прекалено напред във времето отлага същинския Brexit.

Отвъд сценариите

Brexit е безпрецедентно събитие, което прави почти невъзможно структурирането на точни икономически прогнози. Той представлява огромен политически и икономически шок за Европейския съюз и увеличава несигурността за целия ЕС, а не само за Обединеното кралство, което може да намали способността на ЕС да привлича инвестиции и дори да отблъсне потенциалните инвеститори. Той може да има сериозни отрицателни последици и за финансовите системи на цялата еврозона. От друга страна, много инвеститори виждаха Обединеното кралство като преходен хъб за техните инвестиции в останалата част от ЕС, което без съмнение сега ще се промени.

Сподели

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/jvoynovc/public_html/wp-content/themes/ribbon/single.php on line 38
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *