660 Преглеждания

Прогнози и инвестиции в среда на несигурност

В България винаги световните процеси идват с огромно забавяне. Така беше по време на Голямата финансова криза от 2008-2009 година, когато САЩ навлязоха в кризата още през 2007 г., докато официално тя започна на 15.09.2008 г. с фалита на Лемън. Точно тогава управляваше тройната коалиция БСП-НДСВ-ДПС с премиер Сергей Станишев, който обещаваше, че България ще остане остров на стабилност в световния океан на кризи и рецесии (като сегашните обещания на Борисов за намаляване на цените), а Министерсвтото на финансите даже беше изготвило макро прогноза за икономически растеж през 2009 г. от 6.4%, който малко по-късно коригира на 4.9%, докато икономиката през 2009 г. се сви с толкова (-4.9%), с колкото се сви икономиката на Германия тогава. Разбира се, има причина за това изоставане на българската икономика от световните процеси и това е самата нейна структура и най-вече изключително плиткият финансов пазар, който пренася с огромно закъснение сигналите от световните борси.

В момента отново светът е изправен пред много сериозни икономически предизвикателства, но анкетите на НСИ за бизнес очакванията не само не се влошават, ами се подобряват (поне последните, които гледах). А причини за притеснение има и е учудваща тази лежерност на бизнес и населелението. Не че искам да плаша с негативни прогнози, но е време както бизнесът, така и хората да си дадат сметка, че навлизаме в много турболентни времена. В тази връзка това увеличение на банковия кредит до изключително високи нива е направо учудващо. Особено пък на ипотечните кредити.

В Европа агресивното затягане на паричната политика на централните банки заплашва продължаващия десетилетие бум на недвижимите имоти. С очертаващ се недостиг на финансиране наемодателите могат да се превърнат в продавачи на имоти, за да закрепят финансовто си състояние. Публичните пазари бият тревога, като Stoxx 600 Real Estate Index се срина с над 40% тази година и докосна оценките, наблюдавани за последно по време на световната финансова криза. За някои компании дълговите пазари са ефективно затворени и може да няма достатъчно налични пари за изплащане на всички заеми, които предстои да бъдат изискуеми.

Тези процеси на европейско и световно равнище неминуемо ще се принесат в България рано или късно. В момента има изключително много имоти, които стоят празни, но в които са вложени много пари. Тези имоти, за разлика от предишната криза, не се държат от банки, а са собсвеност на частни лица, които по този начин са намерили решение на инфлационния натиск. Но при сериозно влошаване на ситуацията една немалка част от тях могат да излязат на пазара и да натиснат цените. Ситуацията с празните имоти е друга голяма тема. Основната причина за нея е отново структурата на българската икономика и най-вече високото ниво на подоходно неравенство. Но проблемът на имотния пазар може изведнъж да се стовари върху така или иначе влошаващата се икономически ситиация и процесите в икономиката да поемат в една доста негативна посока.

Хубаво е да има някакво осъзнаване за случващото се в света и тази лежерност в коментарите и очакванията да влезе в някакво приемливо русло. А в този случай своя роля в процеса имат и банките и брокерите на имоти, чиято цел не трябва да бъде само продажба на всяка цена, а и даване на някаква перспектива за събитията на собствените им клиенти!

Сподели

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/jvoynovc/public_html/wp-content/themes/ribbon/single.php on line 38
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *