632 Преглеждания

Търсенето на руски петрол спада, заедно с цената му

Въпреки че за сега санкциите нямат за цел да спрат енергийните доставки от Русия, масовото въздържаме и оттегляне на световнияте компании от бизнес в и с Русия намалява търсенето на руски петрол и енергийни продукти. Парадоксално, но цената на петрола на световните борси се увеличава именно защото намалява търсенето на руски петрол, което пък сваля цената му и принуждава Русия да продава със сериозна отстъпка, за да привлече клиенти.

Фючърсите на Brent, еталонът на международните енергийни пазари, се повишиха с близо 8% във вторник до над 105 долара за барел. В същото време цените на руския Urals се движат в обратна посока, което ясно показва, че търсенето на руски петрол се изпарява.

Търговците предлагат Urals с огромни отстъпки от около $15 за барел под цената на Brent, но и дори тогава не намират купувачи. Спадът в цената на Espo, клас руски суров петрол, популярен в Азия, предполага, че рафинериите в Япония и Южна Корея спират покупките заедно с тези в Европа и САЩ.

Компании, включително Vitol и Trafigura Group – едни от най-големите независими търговци на петрол в света – държат руски петрол, закупен по дългосрочни сделки. И те обаче не успяха да продадат във вторник.

В Европа шведската рафинерия Preem AB и финландският Neste Oyj спряха покупките на руски петрол и са ги заменили с покупки на петрол от Северна Европа. Valero Energy, базирана в Тексас рафинерия, спря всички бъдещи покупки на руски петрол.

Засега Русия изнася приблизително толкова петрол, колкото беше в навечерието на инвазията в четвъртък. Но тези потоци, базирани на продажбите, направени преди войната, ще се забавят драстично през следващите седмици, след като товарите бъдат доставени, казват търговци и анализатори.

Европа разчита особено на Русия за голяма част от енергийните си нужди, както за природен газ за отопление на домове и за захранване на електроцентрали, но също и за петрола, който преминава по тръбопроводи директно в рафинерии в Германия, Полша, Словакия и другаде. Част от този петрол преминава през Украйна.

Значението на руската енергийна индустрия, износител на около 7,5% от световния петрол за глобалната икономика накара западните правителства да изключат петрола и газа от своите санкции. Отразявайки някои, но не всички руски банки от SWIFT, САЩ И европейските държави оставиха възможност на търговците да плащат за петрол и газ.

Тъй като цените на руския петрол се понижиха миналата седмица, компаниите в Индия купиха около седем милиона барела петрол Urals. Дори и там обаче фирмите предприемат стъпки за ограничаване на риска от санкции.

В понеделник Indian Oil е изпратила писмо до търговците на суров петрол, заявявайки, че ще купува руски петрол само ако е включена доставката. Индийският рафиниращ гигант заяви, че повече няма да купува два класа руски петрол, както и смес от казахстански петрол, ако трябва да поеме отговорността за транспортирането на петрола. Това е така, защото някои корабни компании се колебаят да пренасят руски суров петрол.

Компании, включително държавния гигант Rosneft са се отклонили от предлагането на петрол на така наречената база FOB, при която купувачите товарят собствен кораб и финансират и застраховат доставката. Вместо това, те предлагат петрол на това, което е известно на индустриалния жаргон като CFR основа.

При този модел Роснефт предлага да използва кораби от държавния флот на Совкомфлот и да доставя петрол до вратата на купувача срещу пари в брой, което означава, че купувачът не трябва да се тревожи за транспорт, търговско финансиране или застраховка. Купувачите обаче отхвърлят предложението.

Китай купи повече Urals благодарение на количества, които обикновено се продават предимно на европейските пазари. Два големи танкера, включително един, нает от SNP или Sinopec, са на път за китайските пристанища Нингбо и Джандзян и са планирани да пристигнат в края на март, казва Кевин Райт, водещ петролен анализатор в фирмата за пазарно разузнаване Kpler.

Китай обаче не купува евтиния петрол по начина, по който го направи, когато световните цени на петрола се сринаха в началото на пандемията.

Едно предизвикателство пред Роснефт и други производители е, че правителствата, включително Обединеното кралство и Канада, забраняват доставки с руски петролни танкери. В понеделник един такъв кораб беше принуден да отмени пристигането си в Шотландия, след като Обединеното кралство въведе забраната си.

Много западни корабни компании са станали предпазливи от плаване в Черно море на юг от Украйна и се борят със скока на застрахователните ставки за операции в близост до военната зона.

Банки, които съдействат за нормалното протичане на международната търговия, отказват да финансират сделки за руски стоки. Кредитори, включително ING, Société Générale и Credit Suisse не издават акредитиви за петрол и други природни ресурси от Русия.

Сподели

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/jvoynovc/public_html/wp-content/themes/ribbon/single.php on line 38
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *