425 Преглеждания

Фед прекрати повишението на лихвите в САЩ – причини и последствия

Вътрешен доклад на Deutsche Bank определя шансовете за рецесия в САЩ на почти 100% и казва, че избягването на твърдо приземяване би било „безпрецедентно в исторически план“.

Подобна прогноза не би трябвало да е някаква изненада, тъй като водещите индикатори за американската икономика от доста дълго време дават точно такава прогноза. На графиката е показана корелацията между движението на БВП и водещите индикатори на Conference Board, които отдавна вече сочат бъдеща рецесия, а растежът на икономиката е много близо до отрицателните нива. В тази ситуация да се определя паричната политика на базата на изоставащи статистически данни, каквато е инфлацията, не е най-разумното решение.

Въпреки това, както и самите автори на доклада посочват, основната причина за упоритата инфлация и прекалено бързото и стръмно увеличение на лихвите се дължи в голяма степен на огромните федерални помощи, които бяха насочени към населението и които в момента подкрепят потребителското търсене, което пък държи трудовия пазар в доста затегнато положение. Все пак капацитетът на тези помощи ще избледнее към края на годината, когато банката очаква САЩ да навлязат в рецесия.

Според авторите още в края на първото тримесечие следващата година Фед ще започне агресивно да намалява лихвите, за да достигнат ниво от 2,625% през третото тримесечие от средно 5,4% в края на тази година.

Разбира се, подобна прогноза, както беше посочено, не е без основание, въпросът обаче е как ще реагира Фед и дали разхлабването на паричната политика няма да започне доста по-рано от края на първото тримесечие догодина. В последното си решение от миналага седмица Фед посочи, че се очакват още две повишения на лихвите тази година, но следва да се отбележи, че подобно изказване е напълно разбираемо, предвид нежеланието на Фед да загуби постигнатото до момента с намалението на инфлацията, давайки прекалено позитивен сигнал на пазара и потребителите, което да предизвика ръст на акциите и по този начин увеличение на богатството, което от своя страна да повиши отново търсенето.

Така че увеличението на лихвите в следващите месеци изобщо не е сигурно, а най-вероятно Фед ще реагира доста по-рано, при условие че икономиката даде сигнал за прекалено голямо забавяне.

Не случайно и пазарите реагираха позитивно, след първоначалния стрес и спад след решението за паузата в лихвеното покачване, но както самите анализатори обобщават в доклада “S&P 500, който обикновено оценява бъдещото развитие на фондовия пазар с аванс от 6 месеца, трябва да завърши тази година на 4500, спрямо 4373 в момента и 3840 в началото на тази година.”

С една дума пазарите са доста по-оптимистични за бъдещото развитие на американската икономика. Фед категорично успя да си върне тяхното доверие, въпреки забавената реакция спрямо повишената инфлация и очакванията, че ще реагира своевременно с цел предпазване от изпадане на икономиката в рецесия за момента, е това, което движи пазарите нагоре.

Сподели

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/jvoynovc/public_html/wp-content/themes/ribbon/single.php on line 38
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *