218 Преглеждания

Предизвикателствата пред Биткойн след одобрението на първите спот ETF фондове

До халвинга (разполовяването) на Биткойн остават по-малко от 80 дни вече. Интересно в този случай е да проследи какво е било поведението на крипо валутата в периода преди предишните халвинги.

Както се вижда на горната графика:

– През 2016 г. BTC е с 62% под своята най-висока цена на търгуване (ATH) достигната в предхождащия период

– През 2020 г. BTC е с 52% под своята ATH

– В момента, през 2024 г., BTC е с 42% под своята ATH

Общо взето може да се приеме, че основната и най-стара крипто валута следва един и същи модел и би било резонно да се очаква, че този модел ще се повтори и понастоящем.

Дали това е така, обаче и може ли да се очакват изненади този път?

Следващата графика показва спад от близо 20% за последните две седмици. Защо това се случва? Обяснението трябва да се търси в одобрението на спот ETF-ите върху BTC, което е една много добра възможност за арбитражни сделки.

Доскоро търговците в крипто можеха да купуват Биткойни или директно на крипто борсите, което обаче изискваше откриване на специални сметки и, най-вече, доста усилия по опазване на сметките от хакерски атаки и кражби, или чрез т.нар. взаимни фондове, които извършваха търговията с Биткойн от името на своите клиенти, като най-големият такъв биткойн инвестиционен фонд в САЩ, създаден през 2013 г., беше фондът Grayscale Bitcoin Trust с активи на стойност, достигайки почти 30 милиарда долара, което и сега, след трансформацията му в ETF (въпреки сериозният спад на активите му, за което ще стане дума по-долу), е в пъти повече от активите на всички останали подобни фондове в САЩ взети заедно. Неговата особеност беше, че всъщност инвеститорите можеха за купуват дялове от фонда в замяна на своите биткойн токени, което беше изгодно, докато цената на дяловете беше по-висока от цената на Биткойн (да, имаше такъв период), но не можеха да си върнат токените, когато цената на дяловете падна под тази на спот пазара за Биткойни, което буквално „върза“ инвеститорите във фонда, без да могат нито да продадат дяловете си, нито да изтеглят крипто валутата си. Проблемът дойде от това, че немалко инвеститори, подмамени от по-високата цена на дяловете на фонда спрямо спот цената на пазара, взеха назаем от крипто борсите Биткойни, които след това нямаше как да върнат, поради горната причина и трябваше да купуват отново от пазара, за да върнат дълга си. А всичко това вдигна цената на самите Биткойни.

Какво се промени след като SEC – Комисията за ценните книжа и борсите на САЩ, одобри 11 спот ETF-и?

Вече инвеститорите могат да изтеглят своите средства, тъй като SEC одобри искането на Grayscale за преобразуване на неговия взаимен фонд в ETF. А това доведе моментално до изтегляне на огромни средства от него През периода след одобрението на ETF-a на Greyscale, от него бяха изтеглени 4,3 млрд. долара. Първоначално се смяташе, че инвеститорите се пренасочват от фонда на Greyscale, чиято такса продължава да бъде най-високата на пазара, към спот Биткойн ETF-и с по-ниски такси. Но това не е точно така.

Всъщност при пререгистрирането на фонда на Greyscale в спот ETF, цената на неговите дялове автоматично се повиши, за да отрази пазарната цена на Биткойна. Това неминуемо даде възможност на инвеститорите, до този момент закрепостени във фонда, да продадат своите дялове на реална пазарна цена, като предположението е, че всъщност това е печалбата, натрупана за периода от инвестицията, която не е могла да бъде реализирана поради горната причина.

Според различни прогнози сумата на инвестициите, изтеглени от фонда, за да се реализира печалбата от изравняването на цените на дяловета на ETF-а с пазарната цена на Биткойн възлиза на около $3 милиарда от активите на ETF-а.

Какво се случва с останалите 1,3 млрд. долара? Ако приемем най-оптимистичната гледна точка, бихме предположили, че всички тези пари са се насочили в по-конкурентни евтини Биткойн ETF-и. Но може тези средства да са поели към по-безопасни и по-високодоходни алтернативи като държавните ценни книжа на САЩ, например, което изглежда вероятно предположение.

Според JPMorgan одобренията на спот ETF-ите означават, че ще има „значителна промяна“ в пазарната структура на Биткойн. Въпреки че въвеждането на спот биткойн ETF-ите предполага по-голяма фрагментация, на практика това би увеличило дълбочината на пазара и неговата ликвидност. С други думи, ние очакваме, че появата на спот Биткойн ETF би направила процеса на определяне на цената на Биткойн по-ефективен.

Което в края на краищата означава две неща: първо цената на Биткойн би следвало да бъде много по-малко волатилна и много повече пазарно определяна и, второ, Биткойнът и изобщо крипто валутите би трябвало да придобият много повече характеристиките на нормални финансови активи, какъвто процес наблюдаваме вече от доста време, и по-малко на алтернативни източници на инвестиции и богатство. В дългосрочен план тяхната уникалност ще намалява все повече, откъдето и интересът към тях, чийто процес най-вероятно ще бъде завършен с въвеждането на дигиталните валути на централните банки.

А относно поставеният в началото въпрос дали цената на Биткойн ще следва познатата траектория от предишните халвинги… предстои да видим.

Сподели

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/jvoynovc/public_html/wp-content/themes/ribbon/single.php on line 38
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *