2 514 Преглеждания

Защо изхарчването на Сребърния фонд е престъпление?

Сребърният фонд има едно единствено предназначение и то е с натрупаните в него средства да се посрещнат бъдещите нараснали разходи на пенсионната система след 2018 г. Тук е важно да се спомене, че със създаването на Държавната консолидационна компания правителството грубо наруши закона за Сребърния фонд като за това никой до този момент не му е поискал сметка. Това само илюстрира колко краткосрочно мисли правителството на България в лицето на неговия финансов министър, въпреки всички приказки за дългосрочни стратегически цели.

Проблемът с пенсионната система обаче е изключително сериозен и премахването на този фонд и изразходването на натрупаните средства де факто ще задълбочи проблема с дефицита на НОИ. Ясно е, че българското население все повече ще застарява и че все повече пенсионери ще разчитат на средствата на  държавното обществено осигуряване. С премахването на този фонд сега означава, че се премахва изобщо възможността подобно натрупване на допълнителни средства да се случи в бъдеще, защото е ясно, че никое бъдещо правителство няма да се реши да го създаде отново особено, ако кризата продължи по-дълго, отколкото се предполага. Отказът от натрупването на допълнителни средства означава, че след години възможността за справяне с увеличаващия се дефицит на НОИ ще бъде един единствен, а именно повишаване на пенсионната възраст отново (може би ще бъдем пак отличниците на Европа). Въпросът е до кога тази възраст ще може да се повишава, до 73 години, както предлага Иван Нейков или повече.

Друг важен аргумент е, че за такъв тип натрупване не е важно осигуряването на висока доходността на средствата, която е свързана и с висок риск, защото целта на фонда не е да носи доходност, имам предвид висока доходност, която е свързана с по-висок риск, а натрупаните средства да са достатъчно големи, така че дори инвестирани в нискодоходни активи, да носят значителен приход на държавата и на пенсионната система респективно, така че да се компенсира създадения дефицит на НОИ.  Освен това тези средства би следвало да служат и за буфер в трудни времена, които със сигурност ще настъпят. Ето защо замразяването на тези средства на настоящото им ниво всъщност ще създаде проблеми в бъдеще. Разбира се, крайните неолиберални разбирания на финансовия министър и на групичката около него явно или не разбират това, свикнали да търсят навсякъде висока доходност, или имат нужда от алиби, за да прикрият фискална дупка, която вече се е появила, но за която все още не са обявили, че съществува.

Тук няма да засягам въпроса за интерпретациите, които неминуемо ще бъдат направени от външни анализатори, когато разберат за намалението на фискалния резерв. По важният въпрос е, че този резерв е част от валутния резерв на страната. За да бъде освободен, БНБ ще трябва да продаде ценни книги на международните пазари. При ниските цени на държавните облигации в Европа, в каквито са инвестициите на БНБ, то загубата ще дойде и от това перо, което ще бъде отчетено чрез по-ниска печалба на централната банка и по-нисък дивидент за държавата в последствие.

При всички случаи закриването на Сребърния фонд ще бъде груба стратегическа грешка. Все пак, в съзвучие с политиката на ГЕРБ – „след нас и потоп“, то няма да е чудно, ако подобна стъпка бъде предприета.

Сподели

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/jvoynovc/public_html/wp-content/themes/ribbon/single.php on line 38
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *