4 181 Преглеждания

Сега не е моментът да се сваля ДДС!

Перфектна статия (тук)

Две важни неща има в нея: първото е, че показва, че увеличението на разходите за единица труд води до макроикономически дисбаланси (този аргумент е за тези, които твърдят, че наблюдението на тези разходи от Европейската комисия във връзка с механизма за ранно предупреждение не трябва да засяга България, защото нашите заплати били ниски. Да ниски са, но имайки предвид ниската ни производителност на труда, която е около 40% от средноевропейската, тези заплати са съизмерими с нея).
Второто важно нещо е, че при съществуващи макро дисбаланси и фиксиран курс изходът е УВЕЛИЧАВАНЕ на ДДС и намаляване на личните или директните данъци. Т.е. всякакви приказки за намаляване на ДДС, каквито Дянков, а и Борисов говорят през няколко месеца е глупост. Някой може да тръгне да спори, че ние вече нямаме макро дисбаланси и текущата ни сметка е на плюс за първи път от 15 години. Въпросът е, че намаляването на ДДС е първа стъпка за създаване на тези дисбаланси. А със сигурност в МФ нямат адекватен модел, на чията база да преценят дали такова намаление няма да доведе до повишен внос и дефакто да създаде предпоставки за бъдещи дисбаланси. От друга страна, ако целта на правителството е преструктуриране на стопанската среда с цел експортно ориентирана икономика, то намалението на ДДС с нищо не помага за изпълнението на тази стратегия. Тук изобщо няма смисъл да се коментира влиянието на такава стъпка върху държавния бюджет, в който над 40% от приходите се дължат на ДДС.
Просто това говорене на Дянков означава единствено, че или този човек изпитва удоволствие да хвърля всякакви екстравагантни идеи в публичното пространство, които по-късно да не изпълнява или просто умишлено води страната към някакъв вид неплатежоспособност предвид всички идеи около външния дълг, Сребърния фонд и данъчната политика.

Сподели

Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/jvoynovc/public_html/wp-content/themes/ribbon/single.php on line 38
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *